A második lecke szókincse a bemutatkozásról, és mások bemutatásáról szól. Továbbá itt tanulhatod meg azokat a kifejezéseket is, amelyekkel egy-egy városról is beszélhetsz.
Nézd meg a videót, és próbáld meg megjegyezni a kiejtést. Ismételj, ha kell!
A szakmák mellett most kifejezéseket is találsz, amiknek a segítségével magadat, másokat és a városodat is be tudod mutatni. Mivel a névmásokat már ismered, próbáld meg kitalálni, hogy mikor melyik kifejezést használhatod:)
My name is/ I’m called/ I’m … – A nevem…/…-nek hívnak/ … vagyok | This is … – Ez itt … | I’m from/ I come from…- …-ból származom |
My nickname is... – A becenevem … | His/her name is … a neve … | My hometown is…/ I was born in...- a szülővárosom…/…-ben születtem |
I’m … years old – … aves vagyok | He’s/She’s … old – Ő … éves | I live in… – …-ben élek |
I’m a(n)/ I work as a … – … vagyok/ …-ként dolgozom | He/She’s a(n) / He/she works as a … – Ő … / …-ként dolgozik | There is … in/There are … in – …-ben van/vannak … |
waiter – pincér | repairman – szerelő | soldier – katona |
scientist . tudós | actor – színész | doctor – orvos |
entrepreneur – üzletember | secretary – titkár | lawyer – ügyvéd |
hairdresser – fodrász | postman – postás | farmer – földműves |
engineer – mérnök | teacher – tanner | journalist/reporter – újságíró/riporter |
Minél több embernek mutatkozzál be. Mondd el a neved, a korod, hogy mit dolgozol – legalább 5 alkalommal, és hidd el, az 5. után már úgy megy, mint a karikacsapás:) A másik feladatod, hogy minél több ismerősödről mondd el ugyanezeket az információkat! És persze a városodról se feledkezz meg:)
Ha úgy érzed, hogy már megy minden, töltsd le a magyarázólapot, és tedd be a gyakorlómappádba, hogy mindig készen legyen:)